Er wordt gedacht dat beleggen in hoog dividend aandelen meer risico met zich meebrengt dan beleggen in aandelen voor koerswinst. Daarom neemt men in Europa genoegen met lage dividenden. Velen belegden wel in aandelen zoals Koninklijke Olie met een redelijk dividendrendement. Dit werd op de beurs ook wel het “”weduwen- en Wezenfonds” genoemd; eenmaal kopen en nooit meer naar kijken
Beleggen in hoog dividend aandelen is in Europa -nog- nooit populair geweest. Dit komt mede door onbekendheid en de afwezigheid van veel hoogdividend beleggingsmogelijkheden in Europa. Daarom doet men zelf doen aan “cherry-picking”. Proberen fondsen te kopen waarvan de koers naar verwachting zal stijgen. Deze groeifondsen bieden zelden een interessant dividendrendement. De koerswinst kan ook alleen worden behaald op het moment van verkoop. Timing is dus essentieel en kost doorlopend tijd voor onderhoud van de portefeuille.
In Amerika is dividendbeleggen een stuk gebruikelijker. Dit is omdat niet veel bedrijven pensioenfondsen bezitten en men dus voor het eigen pensioen moet zorgen. Voor kinderen wordt op hun eerste verjaardag al een beleggingsrekening geopend..
De Amerikaanse overheid realiseert zich dat en verleent dus ook fiscale faciliteiten aan bepaalde fondsen die een belangrijk deel van hun inkomsten als dividend uitkeren. Omdat veel Amerikanen van de inkomsten uit hun fondsen afhankelijk zijn, zijn er ook veel fondsen die maandelijks uitkeren. Uiteraard zijn ook uitkering per kwartaal, halfjaar of jaarlijks gebruikelijk.
Niet iedereen heeft genoeg gespaard om in een keer een voldoende grote portefeuille aan te kopen. Vandaar dat het verstandig is om zo vroeg mogelijk ermee te beginnen. Indien men de ontvangen dividenden weer gebruikt om nieuwe fondsen of extra aandelen te kopen en er af en toe wat eigen geld bij legt kan de waarde- en dus dividendopbouw hard gaan. Dit komt door de wet van de samengestelde interest (rente over rente). Door Einstein ook wel het 8e wereldwonder genoemd..
De focus ligt dus op groei van de portefeuille en niet zozeer op groei van de koers van de onderliggende aandelen. De koersen van hoog dividend aandelen kunnen uiteraard wel stijgen, bv door verhoging van het dividend, kans op een overname en verlaging van het risicoprofiel bij gelijkblijvend dividend.
“van winstnemen is nog nooit iemand armer geworden”. Alhoewel -zoals gezegd- het niet hoofdzaak is om koerswinst te maken, is het af en toe een aandeel met een flinke winst verkopen interessant. Er is een kans dat de opgelopen koers van een aandeel weer zakt naar een niveau wat gebruikelijk is voor fondsen met gelijke waarderingen.. Wij zijn dus wel voorstander van fondsrotatie, d.w.z. een aandeel met een (te) fors opgelopen koers inruilen voor een ander aandeel met eenzelfde koerspotentie, maar altijd met focus op een stabiel dividend. In onze nieuwsbrief attenderen wij u op fondsen in de portefeuille die wij verkoopwaardig achten (en ook de koopwaardige)
Goed verhaal. Ik ga mij abonneren en laat die dividenden maar komen!